India Expositie - De nieuwe gezichten van Kattaikkuttu

Ik ben afgelopen zomer 3 maanden met mijn gezin naar India geweest naar de Kattaikkuttu Sangam in Tamil Nadu dicht bij Madras. We hebben daar meegedraaid in deze theater school met regulier onderwijs voor kinderen in Zuid-India.Ik heb daar tekenlessen gegeven, zelf tekeningen gemaakt en me laten inspireren door het Kattaikkuttu theater.

Eerder was ik al geïnspireerd geraakt door deze bijzondere theaterkunst. Elf jaar geleden was ik daar ook.Toen heb ik van de houten Kattaikkuttu elementen tekeningen gemaakt. De Kattaikkuttu hoofddeksels en ornamenten worden gedragen door de Kattaikkuttu karakters. De verhalen voor de Kattaikkuttu stukken zijn geïnspireerd door de Mabaharatha. Dit is de bijbel van het Hindu geloof; de verhalen zijn een soort sprookjes met veel koningen, goden en heilige dieren.

Doordat ik deze stijl goed bestudeerd heb, kan ik hem nu in mijn eigen werk verwerken. De Kattaikkuttu elementen hebben met het hoofd te maken. Ik maak hiervan portretten met haar en zonder gezicht. Ik bedenk nieuwe vormen van de ornamenten en breng ze tot leven. Ik bedenk mijn eigen verhaal.

techniek
De Kattaikkuttu Sangam heeft mij een volledig kostuum geschonken. Ik zet hiermee een compositie klaar en laat me inspireren. Doordat ik vrij teken ontstaan er nieuwe vormen. Ik maak stillevens met gekleurde inkt op papier.

Erlend Steiner Lovisa 2017