Expositie Artist in the World Taiwan

Van donderdag 28 december tot en met donderdag 18 januari 2018 zijn er in de Bibliotheek Goes foto's te zien van kunstenaar André Smits. Hij schreef eerder dit jaar een wekelijkse blog voor de Goes-Azië website over zijn reis in Taiwan. Deze winter laat hij via zijn bekende mind-maps zien wie André tijdens deze reis heeft ontmoet. De expositie is te zien in de Bibliotheek Goes aan de Oostwal 34 en is gratis toegankelijk. 

Opening

De expositie wordt officieel geopend op donderdag 28 december om 17.00 uur in de Bibliotheek aan de Oostwal 34. 

Rückenfigur

André Smits fotografeert alle kunstenaars en kunstenaressen die hij tegenkomt op zijn reizen. Wie naar een foto van André Smits kijkt, ziet steeds weer de rug van de kunstenaar in zijn of haar atelier. Dit zogenaamde rückenfigur perspectief, bekend uit de romantiek, zorgt ervoor dat je als het ware met de kunstenaar mee kijkt. Na negen jaar heeft André Smits al duizenden kunstenaarsruggen op camera vastgezet, waarvan zo’n honderd Taiwanese. Door te kijken naar de foto’s van André zie je een stukje van de wereld vanuit het perspectief van de kunstliefhebber.

Places

Een ander project van de artist in the world is terug te zien op Facebook. Het album places laat je het pad zien dat André bewandelt. ‘De foto’s zijn vrijwel altijd een pad dat ver doorloopt. Waar je de ene keer het Nederlandse platteland kunt bekijken, zie je op de andere foto een Taiwanese straat met op de achtergrond een skyline. Als je doorklikt, dan zie je als het ware het pad wat ik loop.’ Benieuwd naar meer foto’s? Kijk naar het album op zijn Facebookpagina.

Expositie

‘Taiwan is een fijn land om te wonen,’ aldus André. Alles is erg schoon en geordend: iedereen staat in nette rijen bij de metro en het openbaar vervoer is veel schoner dan de meeste Nederlandse treinen. André ging mee in het ritme van de stad, wat er ook voor zorgde dat hij zoveel mensen heeft ontmoet in twee maanden. ‘Pas bij terugkomst in Kattendijke had ik tijd om uit te rusten.’

Naast wat afspraken voor de toekomst -een mogelijke expositie in een papiermuseum en een artist in the world wand in een Taiwanees restaurant- resulteerde de reis van André ook in een expositie bij Polymer Studio. Uiteraard kwamen hier ook veel mensen op af die hij eerder fotografeerde. Tijdens een expositie maakt André Smits een soort mindmap: een boomstructuur met daarin de verschillende namen van zijn ontmoetingen. Deze mindmap schildert André direct op de muren.

Wat anders was dan normaal is dat André Smits dit keer niet gebruik maakte van ons eigen alfabet, maar de Chinese karakters schilderde. Hij deed dit als een gebaar naar de Taiwanezen toe. ‘Dit vergde de nodige voorbereiding: een Excel sheet met zowel de Engelse als Chinese namen en een voorbereiding van twee dagen om de wand af te krijgen.’

 

Website Artist in the World

Blog Artist in the World