Azië-lezing: De brandende kampongs van generaal Spoor door Remy Limpach

Paard van Troje organiseert het hele jaar door Azië-lezingen. 

vervangen

Op maandag 8 mei houdt Rémy Limpach in Slot Oostende een lezing over de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië naar aanleiding van zijn in 2016 verschenen proefschrift De brandende kampongs van generaal Spoor. 'Letterlijk en figuurlijk trokken de Nederlandse militairen tot hun vertrek in 1949 een spoor van brandende kampongs en stapels lijken door de Indonesische archipel.' Dat is zijn conclusie over het Nederlands optreden in Indonesië tijdens de dekolonisatieoorlog (1945-1949).

Nederland heeft lang geloofd dat het de meest ethische koloniale mogendheid ter wereld was. Militairen, ambtenaren, rechters en politici die tussen 1945 en 1949 betrokken waren bij het herstellen van orde en rust in de Indische archipel, wisten wel beter. De Zwitserse historicus Rémy Limpach ontrafelde in zijn proefschrift het complete netwerk van betrokkenen bij het structurele en soms systematische geweld dat de Nederlandse krijgsmacht gebruikte om de opstandige Indonesiërs weer in het gareel te krijgen. Heel veel stof voor een lezing voor iedereen met interesse in de vaderlandse geschiedenis.

Kaarten zijn verkrijgbaar in de winkel van Slot Oostende, via de website van Stichting Historisch Slot Oostende en Paard van Troje.

KAARTEN BESTELLEN