

Het continent Azië bestaat uit 42 landen. Azië is het grootste werelddeel op aarde. Ook het merendeel van de totale wereldbevolking bevindt zich op dit continent. Alle grote wereldreligies kennen hun oorsprong in Azië, zoals boeddhisme, christendom, hindoeïsme, islam, jodendom en sikhisme. Dit alles maakt Azië tot een interessant en gevarieerd werelddeel.
Wil je meer weten over de landen? Hieronder vind je informatie over alle 42 landen.
Afghanistan is een land dat we allemaal kennen van tv. Na de aanslagen in New York in 2001 door Al Quada, viel Amerika Afghanistan binnen op zoek naar Osama Bin Laden. Zij vonden hem toen niet, maar de talibanregering werd afgezet. De oorlog is nog steeds aan de gang. Ook Nederland sloot zich aan en nam de regio Kabul onder haar hoede tot 2010.
Maar Afghanistan is niet alleen het land van oorlog. Het bekende boek ‘De vliegeraar’ van Khaled Hosseini gaf het al aan: vliegeren is een echte nationale sport voor de Afghanen. Toen de Taliban aan de macht was, was het verboden om te vliegeren. Nu mag het weer. Het vliegeren staat hierdoor ook symbool voor vrijheid.
Armenië behoort geografisch gezien tot Azië, maar beschouwt zichzelf wegens culturele en historische aspecten als Europees land. Armenië werd in 1991 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Het land is sinds 2001 lid van de Raad van Europa. Meer dan 90% van de inwoners is aanhanger van het Armeens-apostolische kerk, ook wel Gregoriaanse kerk genoemd. Armenië is de oudste christelijke staat. De eerste kerk werd in 301 gesticht. Armenië is een ideale bestemming om te genieten van de natuur of de historische steden. Daarnaast staat de oudste christelijke staat ter wereld vol met kloosters, kerken en musea.
Azerbeidzjan heeft veel olie- en gasvoorraden. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van de economie. In het noorden van Azerbeidzjan bevindt zich het Kaukasusgebergte, grenzend aan Rusland. Er is geen staatsreligie, maar meer dan 90% van de bevolking is moslim. De taal Azerbeidzjaans is verwant aan het Turks.
De hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe, heeft veel te bieden. Zo staat de binnenstad inmiddels op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vind je in het land moddervulkanen. In deze vulkanen zie je modder omhoog borrelen uit kratertjes. Het land heeft 300 van de totaal 700 moddervulkanen ter wereld. In 2016 werd er in Bakoe het EK onder de 17 jaar gehouden. De Nederlandse jongens kwamen hierbij in de halve finale.
Bahrein is een eiland in de Perzische golf en de golf van Bahrein. Het land is sinds 1971 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Van de bevolking is 82% islamitisch. Een kleine meerderheid is sjiitisch. De soennitische inwoners die in de minderheid zijn, bekleden alle machtsposities. Het land wordt bestuurd door de koninklijke familie, die geen kritiek duldt. In 2011, tijdens de Arabische lente, braken er ook protesten uit in Bahrein. Dit werd toen met de harde hand stopgezet.
Bahrein is een belangrijk land wegens de olie-industrie en speelt een belangrijke rol in de internationale politiek. Saoedi-Arabië is een belangrijke bondgenoot.
Bangladesh is één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Inwoners van het land worden Bengalen genoemd. Het land grenst aan India en Myanmar. Je ziet het woord Bangladesh regelmatig in de labels van je kleding staan. Ruim drie jaar geleden kwam dit land in opspraak, nadat een kledingfabriek was ingestort, waarbij 1.134 werknemers overleden. Na de ramp zijn er afspraken gemaakt en is het aantal sterfgevallen in kledingfabrieken gedaald. Er moet nog veel gebeuren, maar heel langzaam komt er verbetering.
Bhutan is een koninkrijk in de Himalaya. De lokale naam voor het land is Druk Yul. De betekenis hiervan is het land van de draak. Dit is terug te zien in de vlag van het land. Vanuit India kwam Bhutan onder Britse invloed. Dit duurde van 1910 tot 1949.
De staatsgodsdienst van Bhutan is Vajrayana, of ook wel tantrisch boeddhisme genoemd. Deze vorm van religie komt ook voor in Tibet en delen van Nepal. Om westers massatoerisme te voorkomen, wordt de prijs van een reis naar Bhutan voor westerse toeristen kunstmatig hoog gehouden.
Brunei is een land op het eiland Borneo en wordt geheel omringd door Maleisië. De grootte van het land is vergelijkbaar met Gelderland. In 1888 werd het een Brits protectoraat. Het land is sinds 1984 onafhankelijk. De officiële taal is Maleis, daarnaast wordt er veel Chinees en Engels gesproken. Brunei is een van de rijkste landen ter wereld, omdat er een aantal sjeiks wonen die tot de allerrijksten ter aarde behoren. Opmerkelijk is dat er drie soorten identiteitskaarten zijn in Brunei: geel voor officiële bewoners, rood voor permanente bewoners en groen voor buitenlanders met een werkvisum.
Na beëindiging van het schikbewind van de Rode Khmer, waarbij tussen de 1,5 miljoen en 2,5 miljoen mensen werden vermoord, kwam Cambodja in rustiger vaarwater. Sinds 1985 wordt Cambodja bestuurd door een regering onder premier Hun Sen, de langst regerende leider in Zuidoost-Azië. Het toerisme is inmiddels de snelst groeiende sector in de Cambodjaanse economie. Veel bezocht is het tempelcomplex Angkor Wat, gebouwd tijdens het Khmerrijk, dat tot de 15e eeuw zorgde voor de verspreiding van hindoeïsme en boeddhisme in Zuidoost-Azië. Tegenwoordig staat het complex op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Theravada boeddhisme is nog steeds de belangrijkste religie van het land.
China, het enige land waar een muur -de Chinese muur- vanaf de ruimte te zien is en het land waar de bekende ontdekkingsreiziger Marco Polo in de 13e eeuw heen reisde. Onder de noemer ‘diaspora’ zijn Chinezen inmiddels overal ter wereld te vinden. De republiek China telt 1,37 miljard inwoners. De hoofdstad Peking, ook wel Beijing genoemd, bestaat al sinds 100 voor Christus. Tijdens de Ming-Dynastie van 1368 tot 1644 werd de infrastructuur van Peking verder opgebouwd. China bloeide tijdens de Ming-Dynastie: de bevolking verdrievoudigde en het rijk kende grote commerciële en culturele successen. Deze periode kwam ten einde door problemen veroorzaakt door de kleine ijstijd, zoals een aantal mislukte oogsten. De Qing Dynastie was de opvolger en de laatste keizerlijke dynastie van China. In 1912 werd de republiek van China opgericht.
China staat bekend om haar communisme. Het kende zware tijden onder leider Mao Zedong. Hij initieerde de culturele revolutie en voerde in 1958 het plan ‘de Grote Sprong Voorwaarts’ uit. Geschat wordt dat Mao verantwoordelijk is voor zo’n 40 tot 60 miljoen doden. Tegenwoordig kent China jaarlijks een hoge economische groei. Het land staat dan ook bekend om de technologische vooruitgang. Op veel producten zul je ‘Made in China’ zien staan.
De strategische plek in het Midden-Oosten zorgde ervoor dat Cyprus door de jaren heen verschillende grote veroveraars heeft gekend uit onder andere het Assyrische, Egyptische en Perzische rijk. Ook Alexander de grote is op het eiland geweest. De uit de Griekse mythologie bekende godin Aphrodite is geboren in Cyprus. Aphrodite is de godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid. Waar zij verscheen, veranderde de grond in bloeiende velden vol bloemen.
Geografisch gezien valt het eiland onder Azië, maar om politieke en culturele redenen wordt het soms ook tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Een deel van het eiland is sinds 1974 bezet door Turkije. Dit deel wordt de Turkse Republiek Noord-Cyprus genoemd.
Egypte is een staat in het noordoosten van Afrika. Het schiereiland Sinaï wordt geografisch gezien bij Azië gerekend. Een groot deel van de bevolking woont in de vruchtbare omgeving van de Nijl. Oud Egypte behoort tot één van de vroegste beschavingen ter wereld. Dit is nu nog terug te zien in beroemde bouwwerken als de sfinx en de piramiden van Gizeh. Recenter maakte het land geschiedenis met de Egyptische revolutie in 2011. Na bijna 3 weken van protest trad president Moebarak af. Een turbulente tijd volgde met straatprotesten, een militaire staatsgreep en democratische verkiezingen.
Sinaï is een schiereiland dat een brug vormt tussen Azië en Afrika. De Sinaï berg wordt ook wel Mozesberg genoemd en is 2.285 m hoog. Op deze berg ontving Mozes de 10 geboden. De berg is daarom heilig verklaard en er komen jaarlijks veel pelgrims. De Sinaï ligt op de ‘Great Rift Valley’, dat een grote breuk in de aardkorst is. Deze breuk loopt vanaf Oost-Afrika door de Rode Zee helemaal naar de Vallei van Jordanië en de Dode Zee. Doordat Sinaï op deze breuklijn ligt, verplaatst het zich jaarlijks 5 mm tot 2 cm verder van Afrika vandaan.
De Filipijnen is een archipel, dat uit 7107 eilanden bestaat. Na een koloniale bezetting van 300 jaar door Spanje kwam het land in 1898 in handen van de Amerikanen. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de Filipijnen op 4 juli 1946 onafhankelijk. Na enkele presidenten kwam de ambitieuze politicus Ferdinand Marcos aan de macht. Onder zijn bewind, dat duur de tot 1986, kende de Filipijnen zware tijden. Er verdwenen duizenden mensen in die periode. Marcos en zijn vrouw Imelda misbruikten hun machtspositie door zichzelf en hun naasten te verrijken. Imelda is berucht wegens haar enorme verzameling schoenen, die werden gevonden na de volksopstand in 1986. Inmiddels zijn de schoenen na jarenlang te zijn opgeslagen in het Nationale Museum in Manila vernield door termieten, waterschade en schimmel.
De laatste tijd komt de Filipijnen veel in het nieuws door de in 2016 verkozen president Duterte. Hij startte de drugsoorlog en inmiddels zijn duizenden mensen gedood op verdenking van drugshandel en drugsgebruik. In oktober 2016 vergeleek hij zichzelf met Adolf Hitler en liet weten blij te zijn als hij drie miljoen drugsverslaafden zou kunnen doden. Later bood hij zijn excuses aan. Voordat Duterte president werd was hij burgemeester van Davao City. Durterte vertelde half december tijdens een toespraak dat hij toen ook persoonlijk heeft afgerekend met criminelen door op een scooter door de stad te rijden en criminelen doodschoot.
Georgië is een land dat deel uitmaakt van zowel Europa als Azië. Georgië is lid van de Raad van Europa. In dit land werd Jozef Stalin geboren, die later van 1922 tot 1953 secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie was. Net als veel andere landen had Georgië het moeilijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Georgië wordt in het noorden begrensd door de Grote Kaukasus en in het zuiden door de Kleine Kaukasus. Het merendeel van de Georgiërs zijn christelijk, waarvan 80% tot de Georgisch-orthodoxe kerk behoort. Het land is dankzij de vruchtbare valleien van oorsprong één van de oudste wijnproducerende landen. In Georgië wordt steenkool en mangaan gewonnen. Mangaan wordt gebruikt in batterijen.
Het na China meest bevolkte land ter wereld bevindt zich in Zuid-Azië. India kent een rijke geschiedenis en wordt gezien als bakermat voor verschillende religies, zoals hindoeïsme, boeddhisme en sikhisme. In India speelt het kastenstelsel een belangrijke rol. Ondanks de officiële afschaffing van het kastenstelsel, bepaalt het nog steeds in grote mate je sociale, culturele en economische leven: met wie je mee trouwt, welk werk je doet, welke kleding je draagt en in welke sociale kring je je bevindt.
India beschikt over de grootste filmindustrie ter wereld, bekend als Bollywood. De Indiase keuken is bekend vanwege de curry’s, tikka’s en kofta’s. Er zijn veel monumentale gebouwen in India, zoals tempels, forten of het bekende Taj Mahal. Dit gebouw werd gemaakt in opdracht van Shah Jahan. De Taj Mahal is een grafmonument dat diende als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in het kraambed overleed. Het gebouw wordt geroemd door de volmaakte symmetrie en is in 2007 verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen.
Indonesië is een archipel in Zuidoost-Azië met 17.508 eilanden. In de eerste eeuwen na Christus floreerden hindoeïsme en boeddhisme onder invloed van India in Indonesië. Islamitische handelaren brachten later de islam mee. Tegenwoordig is Indonesië het land met het hoogste aantal islamitische inwoners ter wereld. Indonesië is lange tijd een Nederlandse kolonie geweest. Vanaf 1816 stond Indonesië dan ook bekend als Nederlands-Indië. Deze koloniale bezetting duurde tot de Tweede Wereldoorlog. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945 door Soekarno probeerde Nederland tot twee maal toe met inzet van een leger van uiteindelijk 140.000 man de macht heroveren. Onder druk van de veiligheidsraad trok Nederland zich in 1949 terug. Op 27 december 1949 vond in Amsterdam de soevereiniteitsoverdracht plaats. Soekarno was leider van Indonesië totdat Soeharto in 1968 het stokje overnam. Soeharto trad af in 1998 na de Aziatische financiële crisis. Tijdens de reformasi werd gewerkt aan een democratischer Indonesië.
Indonesië heeft als motto Bhinneka Tunggal Ika, wat ‘eenheid in diversiteit’ betekent. Deze eenheid is voornamelijk terug te vinden in een gemeenschappelijke identiteit door de nationale taal. Vaak hebben de verschillende eilanden nog een eigen taal en eigen cultuur met onderling grote verschillen. Dit maakt Indonesië tot een divers land.
In Irak ligt het vroegere Mesopotamië: het land tussen de rivieren Eufraat en Tigris. In het zuiden van Mesopotamië vestigden zich de Soemeriërs, één van de oudste beschavingen ter wereld. Het volk heeft rond 3500 voor Christus het schrift uitgevonden. Dit schrift werd gebruikt voor boekhouding en contracten. Nadien ontstond het Assyrische Rijk van 2000 voor Christus tot 609 voor Christus. Vanuit Mesopotamië werden groten delen van wat nu Syrië, Egypte, Libanon en Georgië is veroverd.
Irak is ook het land waar Saddam Hoessein aan de macht kwam. Onder leiding van Hoessein voerde Irak van 1980 tot 1988 oorlog met het buurland Iran. In 2003 werd Hoessein verdreven na een aanval van een internationale coalitie van Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Amerikaanse troepen verlieten Irak pas 8 jaar later. In 2014 begon de groep ISIS vanuit het noorden van Irak een offensief tegen het regeringsleger. ISIS veroverde de steden als Mosoel en Tikrit. Tegenwoordig wordt ISIS ‘IS’ genoemd. Via een nieuwe internationale coalitie wordt geprobeerd om IS tegen te houden.
Iran, ook wel Perzië genoemd, staat bekend om de mooie Perzische tapijten. Ook de Iraanse poëzie speelt een belangrijke rol in de cultuur van het land. Iran is een combinatie van drie invloeden: de klassieke Iraanse cultuur van het Perzische rijk uit de oudheid, de islam en de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en de westerse cultuur. Olie en olieproducten zijn de belangrijkste exportproducten van het land. Het voormalige Perzische rijk, waar Iran onderdeel van uitmaakte, was één van de bakermatten van de moderne beschavingen. De oude hoofdstad Persepolis ligt in het zuiden van Iran. De ‘stad van de Perzen’ bevatte een paleis waar de Perzische koningen belangrijk bezoek ontvingen. Nu nog vind je er verschillende ruïnes.
Israël is een land dat vaak voorbij komt in het nieuws door de jarenlange oorlog met Palestina. Een belangrijke stad in Israël is de hoofdstad Jeruzalem. De eeuwenoude geschiedenis, die zo ver terug gaat als de 19e eeuw voor Christus. In deze stad bevindt zich de Tempelberg, waar Abraham zijn zoon wilde offeren volgens de bijbel, maar ook de plaats waar Mohammed ten hemel is gevaren volgens de koran. Op deze berg bevindt zich de gouden koepel uit 691. Door de geschiedenis heen is deze plek zowel als kerk als moskee gebruikt. Tegenwoordig kan iedereen de moskee bezoeken. Daarnaast staat op de Tempelberg de Klaagmuur. De muur is een overblijfsel van de muur van een joodse tempel die later verwoest werden. Het is traditie om een gebed op een klein papiertje te schrijven en het tussen de stenen van de muur te schuiven.
Israël is een land waar verschillende religies dicht naast elkaar leven: Joden, Arabieren en een deel van de bevolking is christelijk.
Japan is het land waar Nederland handelsrelaties in de 17e eeuw mee onderhield toen het voor de rest van de wereld was afgeschermd. Na de capitulatie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef Japan achter met enorme schulden. Onder begeleiding van Amerika tot 1952, maar ook daarna nog, bleef de Japanse economie verder groeien en groeide het in de jaren '60 uit tot grootmacht.
Meer recentelijk werd de stad Sendai in 2011 getroffen door een tsunami, als gevolg van een zware zeebeving. Dit was de zwaarste beving in 140 jaar, waarbij veel doden vielen. De gevolgen zijn vandaag de dag nog te zien, omdat er complete dorpen zijn verwoest.
Japan heeft enkele bekende gebruiken, gewoontes en culturele uitingen. Een voorbeeld hiervan is een geisha: gezelschapsdames die traditioneel gezien een Japanse muze voor artiesten zijn. Haar taak is de gasten entertainen met een gesprek, zang, muziek en dans. Een ander bekend voorbeeld is Anime en Manga. Anime is het woord voor Japanse tekenfilms. Manga zijn de stripboeken. Typisch Japanse tekenkunst in deze twee vormen zijn te herkennen aan de vaak grote ogen, kleine of geen neus en mond en de overdadige kapsels. Bekende voorbeelden zijn Dragon Ball Z, Hello Kitty en Pokémon.
Jemen is een land in het Midden-Oosten waar weinig regen valt. In sommige delen kan de temperatuur oplopen tot boven de 50 graden Celsius. Jemen kent een relatief jonge bevolking, met 44% jonger dan 15 jaar. In Jemen is de staatsgodsdienst islam en de sharia vormt de bron voor officiële wetgeving.
De Arabische lente leidde in Jemen ook tot protesten. Eerst tegen de slechte economische situatie en later ook tegen de president Saleh. Uiteindelijk trad de president af in februari 2012. Sinds 2015 woedt er een burgeroorlog tussen de door Saudi-Arabië geleide coalitie met de overheid en Houthi-rebellen in samenwerking met andere extremistische partijen. De laatste groep strijdt voor autonomie in het noorden van Jemen.
Jordanië is gelegen in het Midden-Oosten en is sinds 1946 officieel onafhankelijk, na onderdeel te zijn geweest van het Ottomaanse Rijk, waarna het deel ging uitmaken van het Mandaatgebied Palestina onder Britse bewind. Jordanië heeft de staatsgodsdienst islam. Het is daarnaast één van de weinig omliggende landen die vriendschappelijke banden onderhoud met buurland Israël.
In het land bevindt zich één van de zeven nieuwe wereldwonderen: Petra. Deze historische stad is gelegen in een kloof in de heuvels en is uitgehakt uit rotsen. De oude stad heeft lange tijd onder rotsen gelegen. Pas in het begin van de vorige eeuw is men begonnen met het opgraven van de oude stad. Nu is er zoveel opgegraven dat je urenlang door de oude stad kunt dwalen. Toeristen laten Jordanië tegenwoordig massaal links liggen door het groeiende aantal aanslagen in het land.
De Kazachen waren een nomadisch volk, die uiteindelijk onder Jozef Stalin’s Sovjet-Unie gedwongen werden zich te vestigen. Vanaf 1926 immigreerden er zoveel Russen naar het gebied dat Kazachen in eigen land een minderheid vormden. Tegelijkertijd werd Kazachstan gebruikt voor het Russisch ruimtevaartprogramma. Ondanks de onafhankelijkheid van Rusland wordt Kazachstan hier nog steeds voor gebruikt.
Kazachstan valt deels (ten westen van de Oeral) onder Europa. De hoofdstad Astana betekent letterlijk hoofdstad. Door de jaren heen heeft de stad verschillende namen gekend, zoals Akmolinsk en Tselinograd. Eerder heette de stad, na de onafhankelijkheid van Kazachstan Aqmola. Toen was de grootste stad van Kazachstan de hoofstad, namelijk Alma-Ata. In 1997 werd Astana verkozen als nieuwe hoofdstad van Kazachstan.
Kirgizië is een land in Midden-Azië, grenzend aan onder andere Kazachstan, China en Tadzjikistan. Het land wordt ook wel het Zwitserland van Centraal Azië genoemd, doordat meer dan de helft van het land boven de 3000 meters ligt. De laatste jaren is het toerisme zich langzaam aan het ontwikkelen. Dit gebeurt vooral Community Based Tourism: een netwerk van lokale families waar je bij kunt blijven slapen. Op die manier komen de opbrengsten van de activiteiten en overnachting rechtstreeks ten goede aan de families.
De Kirgiezen hangen voor het merendeel de islam aan. Daarnaast is een deel van de bevolking Russisch-orthodox. Kirgizië heeft een landklimaat: koude winters en hete zomers. Er wordt veel waarde gehecht aan tradities. Zo gebeurt trouwen in Kirgizië net even anders. Zo ontvoeren mannen in delen van Kirgizië, zoals de provincie Issyk-Kul, hun aanstaan bruid op straat en dwingen haar om een bruid te zijn. Deze traditie heeft sinds de val van het communisme een grote comeback gemaakt. Naar schatting zijn de helft van de bruiloften in de provincie op deze manier beklonken.
De economie van Koeweit draait grotendeels op de oliereserves. Koeweit is een olierijk emiraat. Dit houdt in dat het staatshoofd een emir is. Deze titel is erfelijk. De emir benoemd vervolgens de eerste minister. Door de enorme warmte en het gebrek aan zoet water is minder dan 1% van het land geschikt om voor landbouw te gebruiken. In de zomer komen ook zandstormen voor. In Koeweit leven veel gastarbeiders uit ander delen van Azië, zoals Pakistan, India en de Filipijnen. Het gaat hierbij om zo’n 2,5 miljoen buitenlanders. Meer dan 85% van de inwoners is moslim. Een kleine 10% is christen, vooral gastarbeiders uit de Filipijnen. Zij mogen hun geloof belijden, mits ze niet proberen anderen te bekeren tot het christendom. Voor eigen inwoners is het verboden om over te gaan tot een andere godsdienst.
Laos ligt tussen Thailand en Vietnam in. Het is daarmee het enige land In Zuidoost-Azië dat niet verbonden is aan de zee. De belangrijkste religie is het boeddhisme. In de tijd van het koninkrijk was het de staatsgodsdienst, maar sinds 1991 is er weer godsdienstvrijheid. Laos heeft veel landbouwgrond en dit zorgt voor werk voor 80% van de Laotianen.
In de hoofdstad Vientiane is veel te ontdekken, zoals het bekende Pha That Luang, een boeddhistische stoepa. De gouden stoepa werd in de 16e eeuw gebouwd door de laatste koning van Angkor, het Khmerrijk dat in Cambodja ook Angkor Wat heeft gebouwd. Tegenwoordig is het een belangrijk bouwwerk en bezienswaardigheid van Laos.
Nadat in de Eerste Wereldoorlog het Ottomaanse rijk was verslagen, viel Libanon onder Frans mandaat. Door verzet van de inwoners van Libanon werd het land in 1943 onafhankelijk. Libanon behoort samen met andere omliggende landen tot de Arabische Liga. De republiek heeft in het Nationale Pact, samengesteld na de onafhankelijkheid, vastgesteld dat binnen de politieke macht de belangrijkste etnisch-religieuze groepen verdeeld zijn: de president is christen, de premier is moslim etc.
Al lange tijd leeft er een grote groep Palestijnen, sinds de oorlogen met Israël, in Libanon. Dit zijn zo’n 400 duizend mensen. Tegenwoordig komt Libanon vaker in het nieuws, omdat het opvang biedt aan ruim 1 miljoen Syriërs, die op de vlucht zijn voor de burgeroorlog in hun land. Libanon zelf heeft zo’n 4 miljoen inwoners. Dit betekent dat een vijfde deel van de inwoners van Libanon bestaat uit Syrische vluchtelingen.
De Maldiven is een eilandengroep, bestaande uit 1190 koraaleilanden. Van die eilanden zijn er 200 bewoond; 88 eilanden zijn toeristenoorden. We kennen allemaal de foto’s van helderblauwe zee en witte stranden. De bewoonde eilanden tellen in totaal 410.000 inwoners. Het leven van de inwoners op de eilanden wordt bedreigd door klimaatverandering. Wanneer de zeespiegel nog eens twee meter stijgt, zullen de Maldiven onder water lopen. Het beschermen van het klimaat is hierdoor een belangrijke prioriteit voor de regering. Zij doen dit door naar iedere internationale meeting te gaan om te spreken over het belang van het verlagen van de CO²-uitstoot. Daarnaast is er door voormalig president Mohamed Nasheed een percentage van de staatbegroting gereserveerd voor nieuwe landwinning. Wanneer de zeespiegel te veel stijgt, moet reserveland voor de bevolking klaar zijn, zodat de mensen ergens anders een nieuw bestaan op kunnen bouwen.
Maleisië bestaat uit twee afzonderlijke delen, die worden gescheiden door de Zuid-Chinese zee: Malakka (grenzend aan Thailand) en Oost-Maleisië (noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, grenzend aan Indonesië). Na aanzienlijke tijd een Britse kolonie te zijn geweest werd het schiereiland Malakka in 1957 onafhankelijk onder de naam ’Federatie van Malaya’. Een nieuwe federatie, onder de naam Maleisië, werd in 1963 opgericht. Toen sloot ook Oost-Maleisië zich aan.
Door de geschiedenis van Maleisië is het Bahasa Malaysia, de nationale taal niet de meest gebruikte taal. De groep Chinese Maleisiërs spreek verschillende Chinese talen en de Indiase Maleisiërs spreken voornamelijk Tamil. Ondanks de pogingen van de regering om Bahasa Malaysia tot algemeen gesproken taal te maken, is Engels de meest gebruikte taal in handel, het onderwijs en de rechtspraak. Hetzelfde geld voor religie. De islam is de officiële godsdienst van Maleisië. Daarnaast heeft confucianisme, boeddhisme, taoïsme en hindoeïsme ook veel aanhangers.
Mongolië is het land waar Dzjengis Khan de verschillende Mongoolse stammen wist te verenigen en vervolgens het grootste imperium in de wereldgeschiedenis stichtte (in termen van oppervlakte). Zijn gebied strekte zich uit van China tot aan de Donau-rivier. Dzjengis Khan leefde als nomade en gaf niet veel om persoonlijke rijkdom. Mongolië is ook het land van de Gobi woestijn, toendra’s en steppegebieden. De meeste Mongolen leven op het plattenland en zijn nomaden. Zij leven in een yurt die ger wordt genoemd. Dit zijn traditionele vilten tenten.
De enige miljoenenstad in Mongolië is de hoofdstad Ulaanbaatar. Deze stad ligt in het centrum van het land en is of ijskoud of erg heet. De treinreis met de Trans-Siberië Express eindigt hier. In de winter kun je de stad beter vermijden, omdat er dan ontzettend veel smog hangt. Dit komt doordat de stad is omgeven door bergen en de uitlaatgassen dus moeilijker wegkunnen. De straten van Ulaanbaatar lopen recht toe recht aan, maar het is een gigantische zoektocht om een adres te vinden in de hoofdstad. Straatnaambordjes bestaan namelijk niet in Ulaanbaatar, dus wordt een adres vaak aangegeven met district .., gebouw.., flat… etc.
Myanmar stond voorheen bekend als Birma. Van 1824 tot 1948 was Birma als kolonie door het Britse Rijk ingelijfd. Na de onafhankelijkheid werd voor de naam Myanmar gekozen en deze naam werd vanaf 1989 ook in internationaal verband gebruikt. Het grootste gedeelte van de bevolking is aanhanger van het theravada boeddhisme. Daarnaast zijn er nog veel andere etnische groepen die het christendom of islam aanhangen. Eén van die groepen zijn de Rohingya’s.
De VN riep de Rohingya’s al in 2013 uit tot het meest onderdrukte volk ter wereld. In eigen land zitten ze vast in kampen of vijandige steden en worden ze afgesloten van de buitenwereld. Buiten die afgeschermde wereld worden ze aangevallen of vermoord. Geen volk ter wereld wordt zo serieus bedreigd door genocide als de Rohingya. Het volk heeft geen toegang tot medicijnen of eten en steeds meer Rohingya’s proberen te vluchten uit Myanmar.
Nepal is een land gelegen aan de Himalaya. Daarnaast is het de geboorteplaats van Boeddha. Ondanks dat is de meerderheid van de bevolking hindoeïstisch. De economie van het land draait voornamelijk op landbouw. Daarnaast groeit de productie van textiel en tapijten. Er heerst nog veel armoede in Nepal. Het land wordt dan ook gerekend tot de lage inkomenslanden.
In 2015 werd Nepal getroffen door twee aardbevingen met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Bij deze aardbeving kwamen minstens 7,5 duizend mensen om en raakten er nog eens meer dan 14 duizend gewond. Ook werden eeuwenoude gebouwen in de Kathmandu-vallei, waaronder UNESCO Werelderfgoed, verwoest. Hierbij mislukte ook nog eens de oogst. De internationale gemeenschap kwam in actie. Ook in Nederland werd door het rode kruis een giro555 actie opgezet.
Het land bestaat sinds 1945. Er kwam toen een einde aan de bezetting door Japan op Korea. Het noordelijke deel van Korea werd bezet door de Sovjet-Unie, het zuidelijke deel door de verenigde staten. In oktober 1945 kwam Kim Il-Sung aan de macht. In 1950 viel het land Zuid-Korea binnen. Dit was het begin van de Koreaanse oorlog, die eindigde in 1953. In de jaren 70 kwam de opvolger Kim Jong-Un aan de macht. Eind 2011 werd zijn zoon Kim Jong-il opvolger en partijleider van de enige politieke partij van het land.
Door de jaren heen is er internationaal gezien veel gesproken over de kernproeven en nucleaire programma’s van Noord-Korea. In september 2016 voerde Noord-Korea de vijfde ondergrondse nucleaire proef in 10 jaar tijd uit. Dit was de zwaarste proef tot nu toe. Door de explosie ontstond er een aardbeving van 5,3 op de Schaal van Richter.
Oezbekistan werd na de val van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk. Islom Karimov werd toen de eerste president van het onafhankelijke land. Hij is jarenlang aan de macht gebleven. Er was een oppositie, maar de verkiezingen werden telkens weer gewonnen door Karimov en zijn partij. Karimov overleed uiteindelijk in september 2016 zonder een opvolger te hebben aangewezen. Na verkiezingen werd Sjavkat Mirzijojev de tweede president van het land.
Oezbekistanse bodem is rijk aan grondstoffen: koper, molybdeen, bismut, arseen, aardolie en steenkool zijn er allemaal te vinden. In het land vind je een mix tussen moderne steden en oude binnensteden. Een groot deel van het land bestaat uit woestijn van verschillende soorten zand, zoals rood zand. Ook vind je hier de grootste vallei van heel Centraal-Azië: de Ferganavallei.
Oman is een sultanaat in West-Azië en een voormalig Brits protectoraat. Daarvoor nog, na bijna 80 jaar onderdeel te zijn geweest van het Ottomaanse Rijk, werden de Osmanen in 1741 verdreven door Achmed Ibn Said. Hij vormde een dynastie van sultans, waar de huidige sultan nog steeds van afstamt. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd de toenmalige sultan door zijn enige zoon Qaboes bin Said Al Said afgezet. Hij is nu nog sultan van Oman. Onder zijn bewind startte er een vernieuwingsproces: scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en irrigatieprojecten werden gebouwd. Daarnaast is onder Qaboes en dankzij de inkomsten uit olieproductie de economische situatie van het land enorm verbeterd.
Oost-Timor kent een turbulente geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog bleef Oost-Timor in Portugese handen. Zij hebben geprobeerd de economie weer op gang te krijgen, maar de inwoners verzetten zich tegen de kolonisator. In 1974 besloot Portugal op een andere manier te gaan regeren: in plaats van dictatuur werd het democratie. Het nieuwe regime koos hierbij voor dekolonisatie. Maar iets meer dan een week na de onafhankelijkheid viel Indonesië Oost-Timor binnen. Er volgde een bloedige strijd en in 1976 werd Oost-Timor de 27e provincie van Indonesië. Sinds 2002 is Oost-Timor onafhankelijk. Maar de problemen zij nog niet over. Er is veel criminaliteit door onder andere bendes. De bendes plunderen, stichten brand en plegen moorden. Deze bendes zijn er al sinds de onafhankelijkheidstrijd in jaren 70. Vanwege deze criminaliteit geeft de Rijksoverheid een negatief reisadvies en is er nauwelijks tot geen toerisme.
Pakistan maakte tot 1947, samen met India en Bangladesh, deel uit van Brits-Indië. Daarna werd Pakistan gesticht, om de Indiase moslims een eigen staat te geven. Een groot deel van de bevolking is dus islamitisch. Festivals zoals Holi en Diwali (lichtfestival), zoals bekend in India, waren aanvankelijk officiële feestdagen in Pakistan na de onafhankelijkheid van het land. Grootschalige vieringen worden steeds zeldzamer sinds er vanaf 1978 een beleid van islamisering van kracht is. Daarnaast is het met de vrouwenrechten slecht gesteld. In 2006 kwam er nog in 80% van de huwelijken huiselijk, seksueel of psychologisch geweld voor.
Na een lange weg naar erkenning deed de VN Veiligheidsraad in mei 2009 opnieuw een oproep voor de oprichting van een Palestijnse staat. In november 2012 werd door de Verenigde Naties de status van waarnemerstaat niet-lid aan Palestina toegekend. Deze status is vergelijkbaar met die van Vaticaanstad.
Palestina is al lange tijd in oorlog met Israël over het grondgebied. Het land bestaat uit twee door Israël gescheiden gebieden: de Gazastrook ten westen van Israël en de Westelijke Jordaanoever ten oosten van Israël. Officieel is Ramallah de hoofdstad van Palestina, gelegen op de Westelijke Jordaanoever. Oost-Jeruzalem valt in de Westelijke Jordaanoever en is de geclaimde hoofdstad van Palestina.
Qatar is een Arabisch emiraat in het Midden-Oosten. Archeologische vondsten in dit gebied gaan zo ver terug als de zesde eeuw voor Christus. Na invloeden van Portugal en inlijving van het Ottomaans Rijk en later Verenigd Koninkrijk werd Qatar in 1971 onafhankelijk. In de hoofdstad Doha wordt momenteel druk gebouwd.
Qatar zal in 2022 het WK voetbal organiseren. Het is de eerste keer dat het sportevenement in een Arabisch land en Midden-Oosters land wordt georganiseerd. Het evenement leidde tot internationale tegenstand nadat bekend werd dat stemgerechtigde FIFA-leden zijn omgekocht. Ook de omstandigheden waaronder de stations worden gebouwd zorgde voor controversie. Vakorganisaties wijzen op de slechte behandeling van buitenlandse werknemers in de bouw van de stadions. In mei 2014 erkende voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat de toewijzing een fout was.
Rusland is in oppervlakte het grootste land ter wereld. Het deelt zijn grenzen met veertien landen. Het land vormde van 1917 tot 1991 de Sovjet-Unie, dat op het hoogtepunt buiten Rusland 14 andere landen had ingelijfd. Rusland is een land dat zowel in Europa als in Azië valt. Het grootste gedeelte van de inwoners woont in het Europese gebied: de Oeral en het zuidwesten van Siberië. Omdat Rusland zo groot is kent het zo’n 160 verschillende etnische groepen en inheemse volkeren.
Daarnaast vind je in Rusland de Taiga: uitgestrekte, koude en vochtige naaldwouden die lijken op gebieden in Scandinavië, Canada, Rusland en Mongolië. Samen vormen ze het grootste bosgebied op aarde. De naaldbomen behoren tot de belangrijkste zuurstofleveranciers op aarde. Er zit ook veel kooldioxide opgeslagen. Beroemd is de Transsiberië Express: 9.000 kilometer reis je met de trein van Moskou dwars door Rusland heen en via Mongolië naar de Chinese hoofdstad Beijing. Tijdens deze reis zie je enkele dagen achter elkaar alleen maar de bomen van de Siberische taiga aan je voorbij gaan.
Saoedi-Arabië is een koninkrijk in het Midden-Oosten en is bijzonder rijk aan aardolie. Daarnaast liggen de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam in het land, namelijk Mekka en Medina. Het land kent geen vrijheid van godsdienst. De islam is de dominante staatsgodsdienst. De sharia vormt de basis voor wetgeving.
Jaarlijks komen er miljoenen moslims van over de hele wereld naar het land voor de hadj. De hadj is de pelgrimstocht naar Mekka. Daar aangekomen lopen de mannen zeven keer rondom de Kaäba, het centrale heiligdom van de grote moskee in Mekka: het ziet eruit als een zwarte kubus met daarop in gouden kalligrafische teksten uit de Koran. Wanneer een moslim(a) bid, bid hij/zij altijd in de richting van de Kaäba in Mekka. Daarnaast is Medina een belangrijke stad om tijdens de pelgrimstocht (hadj) te bezoeken, omdat dit de stad is waar de profeet Mohammed is gestorven.
Singapore is het kleinste land in Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is sinds 1959 bijna volledig zelfbesturend. Het viel nog enkele jaren onder de Maleisische federatie. Vervolgens ontving het nog een aantal jaren advies van Groot-Brittannië, waardoor de Singaporese overheid zich vanaf 1967 steeds meer bemoeide met de economie en samenleving om op die manier een sterke arbeidsethos op te leggen aan de inwoners. Met groot succes, want Singapore is behoort tegenwoordig tot de belangrijkste handelsgebieden ter wereld.
De inwoners van het land zijn voor ruim 75% Chinezen en 13% Maleisen, plus een groot aantal andere etniciteiten. Hierdoor is er een veelheid aan godsdiensten te vinden in Singapore. Het kleinste land van Zuidoost-Azië staat bekend om het hoge aantal Chinese tempels, taoïstische tempels en boeddhistische tempels. Een Chinees gezegde over Singapore is: ‘Elke twee stegen hebben één boeddhistisch nonnenklooster en elke straat heeft drie boeddhistische tempels.’
Sri Lanka is een eiland onder India, met als grootste bevolkingsgroep Singalesen en als grootste minderheid Tamils. Nederland heeft enige tijd zich gevestigd op het eiland met de VOC op Ceylon, zoals het toen werd genoemd. In 1796 werd het eiland overgenomen door de Britten. Sri Lanka werd in 1948 onafhankelijk en nam toen eerst de naam Dominion Ceylon aan. De officiële taal van het land werd Singalees. In 1972 werd de naam van het land veranderd in Sri Lanka. Strubbelingen ontstonden tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid in de jaren ‘80. De Tamiltijgers, bevrijdingsvechters van de Tamil, hebben pas 20 jaar later de wapens neergelegd, na bemiddelingen van Noorwegen. Sri Lanka heeft veel belangrijke exportproducten, maar de export heeft door de burgeroorlog flinke klappen te verduren gehad. De economie trekt sinds het einde van de burgeroorlog langzaam weer aan.
Voor de opstand en de Arabische lente was Syrië een interessant land voor toeristen: de prehistorische stad Palmyra, de citadel in Aleppo en de reusachtige moskee in Damascus. Tijdens de start van de opstanden schreven een aantal jongens ‘Nu is het jouw beurt, dokter’ op de muren, verwijzend naar president Assad die voor hij president werd, toen zijn vader aan de macht was, geneeskunde studeerde. De jongens werden opgepakt en na een paar dagen vrijgelaten met flinke wonden op hun lichaam. Hierdoor ging de vlam in de pan. Na verloop van tijd gingen steeds meer mensen in steeds meer steden protesteren. Het regeringsleger reageerde met harde hand. De vreedzame protesten met olijftakken en spandoeken veranderden op hun beurt in groepen mannen die de wapens oppakten om terug te vechten tegen het leger.
Door de tijd heen zijn er steeds meer groepen gekomen die zich bij het gewapend conflict hebben gevoegd, onder andere radicale groepen zoals islamitische staat (IS) zagen in Syrië de kans om hun invloed te vergroten. Omliggende landen, zoals Saoedi-Arabië en Qatar financierden de opstand. IS wist op die manier een groot gebied te bezetten en kon zich vervolgens op Irak richten om het gebied nog verder uit te breiden. In 2016 zijn verschillende gebieden bevrijd uit handen van IS, maar de toekomst is nog steeds onzeker voor de Syriërs.
Volgens de CIA zijn er momenteel 1500 strijdgroepen, waarvan 20 tot 30 grote. Enkele van deze groepen zijn het Syrische leger van Assad, Islamitische Staat (IS), Koerden, Al-Nusra, Vrij Syrische leger en ga zo maar door. De burgeroorlog heeft het land compleet verscheurd. Overal zijn straten onherkenbaar verwoest. Er is nog geen exact dodental bekend. Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er inmiddels 4,6 miljoen Syriërs naar het buitenland gevlucht, van wie ruim 1 miljoen naar Libanon.
Tadzjikistan is een land in Midden-Azië dat tot 1991 onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie. De Tadzjieken zijn van oorsprong moslims. Onder het Sovjetregime werd elke vorm van religie streng aan banden gelegd. Tegenwoordig is voor het grootste gedeelte van de bevolking de islam geen religie, maar een leefwijze.
Dwars door Tadzjikistan loopt de Pamir Highway, ook wel de M41 highway genoemd. Deze weg vormde vroeg de eeuwenoude zijderoute van China naar het oosten van Azië. Deze route was al in gebruik rond 115 voor Christus. Het Pamirgebergte loopt door het oosten van Tadzjikistan en wordt ook wel, samen met het Tibetaans Hoogland en Mount Everest, als onderdeel van het dak van de wereld gezien.
Taiwan, ook wel republiek China genoemd, is een onafhankelijke staat die wegens de tegenstand van de Volksrepubliek China door een grote meerderheid van landen niet als staat wordt erkend. China hanteert namelijk het één China-principe: landen kunnen niet met zowel China als Taiwan betrekkingen onderhouden. Dit was voor Nederland reden om de regering in Taipei niet te erkennen. Nederland heeft het eiland zo’n 30 jaar bestuurd vanuit het nog steeds bestaande Fort Zeelandia in de stad Anping. In 1662 werd de Nederlanders verdreven door een Chinees leger van 25.000 manschappen.
In Taipei vind je de gigantische Taipei 101 toren, een aantal jaar het hoogste gebouw ter wereld. Eind 2016 heeft de toren ook enige tijd op de Goes-Aziëvlaggen gehangen. Heb jij de Taipei 101 toren gespot?
Thailand is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. Recentelijk, in oktober 2016, is koning Rama overleden. In 2017, na een jaar na de dood van zijn vader, wordt kroonprins Vajiralongkorn gekroond. De belangrijkste religie van het land is het theravada boeddhisme. Het openbare leven is doordrongen van deze staatsgodsdienst. Zo trekt iedere Thaise man zich enkele jaren terug als bhikkhu (bedelmonnik). Hij woont dan enkele jaren in een kloostergemeenschap. Overigens is het Thaise boeddhisme erg tolerant ten opzichte van andere godsdiensten.
Thailand staat bekend als een backpackerswalhalla. Het land heeft namelijk veel te bieden. In Noord-Thailand vind je veel wildreservaten, natuurparken en de Kwairivier. In het zuiden vind je veel mooie stranden en kunnen reizigers hun hart ophalen tijdens het snorkelen, duiken, relaxen en feesten.
Het huidige Turkije maakte eeuwenlang deel uit van het Ottomaans rijk, dat op zijn hoogtepunt een enorm gebied in Noord-Afrika, Azië en Europa besloeg. De economische crisis vanaf de 18e eeuw bracht stagnatie. De tulpenperiode, zoals deze eeuw wordt aangeduid, staat bekend om de extravagantie onder de elite, terwijl het slecht ging met de bevolking. Onvrede groeide tot er in 19e eeuw oorlogen vanuit Griekenland, Egypte, de Krim en de Balkan werden gevoerd tegen het rijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog koos het Ottomaans rijk voor de asmogendheden, de verliezende partij. Als gevolg hiervan werd het rijk na de oorlog opgeknipt in stukken. De nationalist Mustafa Kemal Atatürk begon in 1920 met succes een onafhankelijkheidsoorlog tegen de geallieerden. Bij de vrede van Lausanne in 1924 kreeg Turkije zijn huidige grenzen. Later werd Atatürk de eerste president van Turkije.
De Turkse Nederlanders vormen de op een na grootste bevolkingsgroep in Nederland met zo'n 400.000 tot 500.000 mensen. De Turkse gemeenschap heeft zich, net zo als in omringende landen, vanaf de jaren 60 ontwikkeld vanuit het gastarbeiderprogramma. Hoewel de werving van gastarbeiders al vroeg in de jaren 70 werd stopgezet bleef de Turkse bevolkingsgroep in Nederland toenemen door de slechte economische situatie in het thuisland en het beleid van gezinshereniging.
Tegenwoordig is Turkije alle dagen in het nieuws. Zo laaide er door de stroom Koerdische vluchtelingen vanuit Syrië naar Turkije het conflict tussen de Turken en Koerden weer op. De PKK –de Koerdische Arbeiderspartij- vecht voor zelfbeschikking onder de Koerden in Turkije, die tussen de 10% en 25% van de Turkse bevolking uitmaken. In 2016 was er een staatsgreep in het land, waarbij een deel van de Turkse strijdkrachten de macht probeerde te grijpen. President Erdogan houdt de invloedrijke in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen hiervoor verantwoordelijk. Rondom de geleerde hangt een zweem van mysterie, mede doordat hij nauwelijks in het openbaar verschijnt. Gülen heeft zijn invloed zó uitgebouwd dat veel goed opgeleide volgelingen zijn doorgedrongen tot sleutelposities bij de overheid. Na de staatsgreep werden er bijna 3000 rechters afgezet en in totaal ruim 6000 arrestaties verricht.
Net als veel omliggende landen werd Turkmenistan in 1991 onafhankelijk na jarenlang deel uit te hebben gemaakt van de Sovjet-Unie. Het eerste staatshoofd werd Niazov Saparmurat, die een omslag maakte van stalinist naar nationalist. Hij werd president voor het leven (autoritair leider). Niazov bleef dit tot zijn dood in 2006. In 2007 kwamen er presidentsverkiezingen, waarbij de bevolking kon kiezen uit zes kandidaten die allemaal tot de naaste kennissenkring van Niazov behoorden. Berdimuhamedow won de verkiezingen en is sindsdien het staatshoofd.
In Turkmenistan zijn islam en de Russische orthodoxie de enige toegestane godsdiensten. Het land beschik over veel aardgas. Opmerkelijk is de vuurkrater in het dorp Derweze, die ook wel ‘poort naar de hel’ genoemd wordt. Het is een krater van 20 meter diep bij 60 meter breed. Deze was ooit gevuld met aardgas. De grot stortte in 1971 in, waarna men besloot dat het voor de veiligheid het beste was om het gas dat uit de grond kwam aan te steken. Er werd gedacht dat het dan sneller opgebrand zou zijn. Het gas brandt echter nog steeds. Je kunt het van kilometers afstand zien en ruiken door de vlammen en zwavelgeur.
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Het land is rijk aan olie, maar tussen de verschillende emiraten zit de olie ongelijk verspreid. Het grootste deel is voor Abu Dhabi, die ook verreweg het grootste oppervlakte bezit. Bijna 80% van de bevolking woont in de steden Dubai en Abu Dhabi. Onder de inwoners zitten grote groepen gastarbeiders uit Zuid-Azië en veel westerse expats. Abu Dhabi en Dubai staan bekend als aanbieders van het luxe leven. Abu Dhabi kent geen lange geschiedenis. Rond 1900 telde de stad slechts 10.000 inwoners, wat veranderde nadat er olie werd gevonden. De laagbouw maakte plaats voor wolkenkrabbers en luxueuze hotels. In Dubai bevindt zich het hoogste gebouw ter wereld: de Burj Khalifa. Het gebouw is 828 meter hoog en heeft op de 124ste verdieping een uitkijkplatform.
Na meer dan duizend jaar overheersing door China, werd Vietnam in de tiende eeuw onafhankelijk. In de 19e eeuw werd Vietnam opnieuw gekoloniseerd. Deze keer door Frankrijk. Zij verlieten het land na de eerste Indochinese oorlog van 1946-1954. Deze oorlog splitste het land in twee delen op: een communistische noordelijke deel en het anticommunistische zuidelijke deel. Tijdens de Vietnamoorlog (of tweede Indochinese oorlog) van 1955-1975 ondersteunde de Verenigde Staten Zuid-Vietnam en de Sovjet-Unie en China Noord-Vietnam. Uiteindelijk werden de twee delen middels de Parijse vredesakkoorden van 1973 herenigd: door middel van vrije verkiezingen zou worden bepaald wie het nieuwe staatshoofd werd. De hoofdstad werd Hanoi en de stad Saigon werd omgedoopt tot Ho Chi Minh. De oorlog heeft zo’n 2,5 miljoen Vietnamezen het leven gekost en het land heeft tijdens de oorlog veel schade opgelopen. Zo zijn er veel Vietnamezen die op gruwelijke wijze werden verwond door het gebruik van chemische middelen, zoals napalm, door de Amerikanen. Zelfs de kleinkinderen van die overlevenden worden nog met lichamelijke handicaps geboren. Er zijn ruim 58.000 Amerikanen gesneuveld of vermist geraakt. Vele van de oorlogsveteranen kampen met fysieke, psychische problemen. Degenen die met de chemische wapens hebben gewerkt hebben vaak lichamelijke problemen.
De oorlog lijkt lang geleden. Inmiddels is Vietnam een populaire vakantiebestemming. Het 'land van de rijzende draak' bezit tropische bossen, rijstterrassen, grillige steile kalkbergen, uitgestrekte stranden en verscholen dorpen. Tegenwoordig is één van de overblijfselen van de oorlog, het tunnelcomplex van Cu Chi, een toeristische trekpleister. Cu Chi is een immens netwerk van ondergrondse tunnels in Ho Chi Minh. De tunnelratten, guerillastrijders die in de tunnels zaten, hadden het zwaar door de slecht te ademen lucht en de insecten in de tunnels. Het complex vormden een wereld op zich: er waren vergaderzalen, eet- en slaapruimtes en wapen- en voedselopslagplaatsen.
Begin jaren ’80 ontvluchtten veel Vietnamezen hun land per boot, een klein deel van hen kreeg asiel in Nederland. Momenteel wonen er bijna twintig duizend personen van Vietnamese afkomst in Nederland die zich vooral hebben gevestigd in middelgrote steden. Een bekend beeld in Nederland is de Vietnamese loempiakraam. Vietnamezen hebben, algemeen gesproken, van alle migranten in Nederland de minste problemen met integreren.
In 1653 kwam de Nederlandse boekhouder Hendrik Hamel tijdens zijn reis met het schip de Sperwer samen met bemanningslieden als schipbreukelingen in Korea aan. Hij verbleef 13 jaar in het land dat was afgesloten voor de rest van de wereld. Hendrik Hamel hield een dagboek bij van 1653-1666. Het boek was het eerste uitvoerige westerse geschrift over Korea.
Zuid-Korea is een land dat zich in 1945 afsplitste van het noordelijke communistische deel. Tot op de dag van vandaag hebben Noord-Korea en Zuid-Korea een slechte relatie. Na de Koreaanse oorlog heeft het land een hele tijd militaire leiders als staatshoofd gekend, die na hun regeringstermijn er alles aan deden om de macht in eigen handen te houden. In 1992 werd er voor het eerst in 30 jaar een president gekozen die geen militaire achtergrond had. In november 2016 gingen de Zuid-Koreanen massaal de straat op in de hoofdstad Seoul om te protesteren tegen president Park. Zij eisten het aftreden van de (vrouwelijke) president na een corruptieschandaal. Een vriendin van de president, Choi Soon-sil, zou ongeoorloofde invloed hebben uitgeoefend op het staatsbeleid. Deze vriendin heeft zich bemoeid met de aanstelling van ministers en de connecties met Park misbruikt om bedrijven geld af te troggelen.
Een belangrijk exportproduct van Zuid-Korea is de Koreaanse cultuur. Koreaanse films, muziek en televisieseries is populair in andere landen. Dit fenomeen wordt hallyu genoemd: Korean wave. Eén voorbeeld hiervan is K-pop (Korean pop). De term wordt gebruikt om de populaire muziek in Korea uit te drukken. Een groot deel van K-pop groepen zijn boybands en girlbands. Een voorbeeld van een bekende K-pop band is Got7. Ben je benieuwd? Kijk eens op youtube.