Het boek van de maand in de Bibliotheek

Elke maand heeft Bibliotheek Oosterschelde een ander 'boek van de maand' in het thema Azië. In de maand juli is het Schemering boven Shanghai van Yue Tao.

Een spannende verhaal over een zoektocht van een jonge Chinese vrouw naar haar identiteit.
Na tien jaar in Amsterdam te hebben gewoond, heeft Lan genoeg van haar baan en gaat ze terug naar haar geboorteplaats Shanghai. Alles van de stad herinnert haar aan haar jeugd, maar één vraag komt steeds terug: waar liggen haar roots? Lan is liefdevol opgevoed door een oom en tante, maar vraagt zich nog altijd af wie haar echte ouders zijn. Nachtelijk Shanghai slokt haar op en leidt haar naar het werkelijke verhaal over haar ouders, dat wreder en hartverscheurender blijkt te zijn dan ze zich ooit had kunnen voorstellen.

Het boek is ook een zoektocht naar de waarheid. Als Lan vragen stelt over gebeurtenissen die een paar decennia geleden plaatsvonden, krijgt ze steevast vage, ontwijkende antwoorden. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat zich in die chaotische jaren van de Culturele Revolutie in een buitenwijk van Shanghai afspeelde en waarom veel Chinezen de gebeurtenissen in die periode het liefst zo ver mogelijk wegstoppen.

Yue Tao schrijft erg beeldend en schetst in het eerste hoofdstuk de stad Shanghai erg beeldend, dat het, ook voor iemand die er nog nooit is heen gereisd, duidelijk is hoe de drukke stad eruit ziet. Schemering boven Shanghai is geen ontspannend boek. Elk deel begint met een informatief stuk. Dit maakt het boek daarentegen ook weer interessant en leerzaam. Kies je voor dit boek dan volg je de zoektocht van Lan naar de waarheid van haar ouders in een verhaal waarin het oosterse en westerse leven elkaar nogal eens tegen spreekt.
 

Volg ons op Facebook of Instagram @GoesAzie en krijg iedere maand een nieuwe leestip 

Schemering Boven Shanghai