(8) Artist in the World

Het is mooi geweest, ik denk niet dat ik hier blijf. De temperatuur loopt inmiddels alweer flink op, ongeveer 31 graden vandaag. Ik zit in de gemeenschappelijke ruimte van Polymer, dichtbij het raam voor een beetje verkoeling, verlangend naar de frisse wind van Zeeland: het Goese Sas en de Oosterschelde.

Ook de afgelopen dagen zijn erg warm geweest. Elke dag een dikke vochtige deken om je heen. Voor de airco zijn ze bij Polymer nog aan het sparen, maar daarop ga ik niet wachten, het is genoeg zo. Komende maandag vertrek ik weer naar Nederland, voor de laatste drie dagen heb ik een hotelkamer geboekt, wel met airco en ook met een raam, eindelijk... Na al het kamperen van de afgelopen weken, trakteer ik mezelf op een klein beetje luxe. In het hotel ga ik met een koud biertje van het uitzicht genieten, een beetje mijmeren over wat er de afgelopen weken allemaal gebeurd is.

Ik ben niet echt een fan van open atelier dagen. Meestal zijn het langdurige en saaie dagen waar langsjokkende bezoekers in drie tellen je werk bekijken, de rug toekeren en weer verdwijnen, de hulpeloze kunstenaar in vertwijfeling achterlatend.

Polymer UNLOCKED 2017 is de tweede open atelier dag in mijn loopbaan. De eerste deed ik in Hoek op 31 december 2016, de laatste dag dat ik daar  woonde. Het was een mooie dag, vooral door het grote aantal Zeeuws Vlamingen dat langs kwam, allemaal met een bijzonder verhaal over de geschiedenis van het huis. 's Avonds vierde ik mijn vertrek met een kleine groep vrienden, met om twaalf een prachtig eindejaarsvuur.

De expositie in Polymer is ook een mooie dag. Er komen veel geïnteresseerde bezoekers en hun reacties zijn enthousiast, dus vooruit, het valt mee deze keer... Het is ook een wonderlijk atelier met de wir-war aan namen, afbeeldingen en de kleurrijke collages van Monika. De gekte van zes weken Taiwan komt goed over. Ik krijg veel complimenten voor mijn Chinese schrijfkunst. Het is ook een doorgaande spraakverwarring en ik poseer braaf mee in een oneindig aantal fotosessies. In de rommelkeuken die voor deze dag party lounge genoemd wordt, staat een tafel met de heerlijkste taarten en er is drank te krijgen. Ik laat mijn werk zien met een diapresenatie en in een 'Artisttalk' spreek ik met Kuo I-Chen over de verschillen en overeenkomsten tussen Artist In The World en zijn Stupin project, waarin hij ook ateliers bezoekt en een uitwisseling op gang brengt tussen kunstenaars over de hele wereld en op die manier Artist In Residence plekkken creëert. (www.stupin.org)

De dag eindigt met nog meer foto's maken, filmjes van Bas Jan Ader, een extreme meezing versie van de Rocky Horror Pictursshow en een whiskey drawing performance in de nachtelijke uurtjes.  

Nou ja ok, verder rustig deze week? Alsof ik nog niet genoeg gewerkt heb, schilder ik in de stad op twee plekken nog een muurschildering. De eerste is hier om de hoek, daar staat een een mooi stuk ingestort huis dat me herinnert aan mijn huis in Hoek. Een paar dagen later klim ik over muren en schuttingen en maak de tweede schildering in een verlaten gebouw in downtown Taipei, samen met CYH Jayson en DISK.

Taipei, 05-05-2017

www.artistintheworld.com

Lees (7) Artist in the World

Taiwan