(6) Artist in the World

Na jaren rondgezworven te hebben lijkt het erop dat het me gelukt is: ik heb de ideale vrouw gevonden! Het overkwam me afgelopen weekeinde tijdens een fotosessie met een kunstverzamelaar in Hsinchu. Deze stad bestaat vooral uit enorme nieuwe flatgebouwen die aan ruime boulevards staan. Het wordt ook wel het Silicon Vally van Taiwan genoemd. Veel technologie bedrijven kiezen ervoor om zich in deze relatief rustige en overzichtelijke omgeving te vestingen niet ver van Taipei. Met de HSR sta je binnen twintig minuten op Taipei Main Station.

Tiffany is een mooie Chinese vrouw. Haar naam past perfekt bij haar levensstijl. Ze is een vrouw naar mijn hart: welgesteld met een goede smaak en een succesvolle baan bij The Elite Construction, een bedrijf in onroerend goed, met als specialisatie wolkenkrabbers. Verder steekt ze ook veel tijd en energie in haar kunstverzameling.

Ze woont in een bijzonder appartement, dat uit drie boven elkaar gelegen etages bestaat. Het huis straalt weelde en luxe uit. De salon bestrijkt in hoogte maar liefst twee etages, is bewerkt met prachtige decoraties, schilderingen en weelderige gordijnen en is ingericht met smaakvolle designmeubelen. De verlichting is bijzonder en er hangen prachtige kunstwerken aan de muur. Het leven hier is van alle gemakken voorzien. Er loopt genoeg personeel rond om pantoffels voor me klaar zetten en de hapjes en drankjes  te verzorgen.

Samen drinken we Heineken en ik voel me al snel helemaal thuis. Ze steekt veel tijd in de voorbereiding van de foto, terwijl ik nog zo gezegd heb: met de rug naar de camera en verder maakt het niets uit. Na een half uur verschijnt ze in een prachtige, stakke witte jurk, afgezet met een flonkerende parelmoeren ketting. Ze is duidelijk gewend om in het middelpunt van de belangstelling te staan. De foto maken is een formaliteit. In minder dan een minuut is het gebeurd. Daarna drinken we nog een paar blikjes Heineken en ontstaat er een vrolijke en gemoedelijke sfeer.

We hebben een mooi gesprek over het leven op grote hoogte, letterlijk en figuurlijk. Door alle luxe en fortuin die ze bezit is er veel gedoe en afstand in haar relatie tot de medemens. Alle cliches lijken bevestigd te worden, ze ontvangt hier waarschijnlijk niet veel bezoek, het is meer een toonzaal vol smaakvolle rekwisieten.

Onze ontmoeting begint afwachtend en voorzichtig, maar als we eenmaal aan elkaar gewend zijn stalt ze haar hele prive leven voor me uit. Ik ben haar sociale prooi die ze voorlopig niet los laat. Ondertussen raak ik de tel kwijt van het grote aantal inloopkasten en speciale kamers die allemaal erg uitbundig zijn ingericht. De kamers zijn georganiseerd op item: schoenen, jassen, diverse kledingstukken en tassen. Trots laat ze haar met parelmoeren edelstenen afgezette jasjes zien. Van de opbrengst van één zo'n exemplaar kan ik al gauw vijf jaar reizen. Ook het enorme aantal schoenen en handtassen is indrukwekkend.

Het verschil tussen het leven van Tiffany en mijn vrolijke, primitieve bestaan in een gastatelier is te groot. Misschien is het toch verstandiger om verder te gaan op de ingeslagen weg en samen met Monika Dahlberg de voorbereidingen te treffen voor de tentoonstelling UNLOCKED, in Polymer Studios op zaterdag 29 april.

De afgelopen weken heb ik bijna honderd kunstenaars gefotografeerd. Die ga ik allemaal opnemen in een grote muurschildering. Alle kunstenaars zijn met pijlen, kris kras door de ruimte, aan elkaar verbonden. Het is een heel gedoe om overzicht te houden. Ook heb ik besloten om alle namen in het Chinees te schilderen. Een goede administratie is daarbij onontbeerlijk, want anders is er geen touw aan vast te knopen. Inmiddels staan al die Chinese namen op de muur en kan het vrolijke schilderwerk beginnen.

Door alle voorbereidingen voor de expositie heb ik deze week minder gefotografeerd. Wel ben ik met de trein naar Yingge voor Wu Hsiu-Tze geweest. Zij is directrice van het New Taipei CIty Yingge Ceramics Museum.

In de gang waar ik woon zijn veel ateliers. Mede-kunstenaar Wang Sean maakt lange dagen. Hij is helemaal blij met een normaal gesprek. Met Taiwanese collega kunstenaars en curatoren draait een atelierbezoek vaak uit op het maken van foto's op de gebruikelijke manier: met een big smile en opgestoken duimen.. Kou I-Chen heeft Stupin.org opgezet. We hebben in ons werk veel overeenkomsten en gaan daar volgende week in een artist-talk over praten. Chen Yu-Yung is een bijzonder calligraaf. Hij maakt reusachtige werken waarin enorme lettervormen in grote concentratie, met een handvol kwasten, op het papier worden aangebracht. Inno Art met Amber Yang in Hsinchu. Een vrolijke tocht langs de rijke verzamelcultuur van Hsinchu, waarbij de gastvrijheid van de Taiwanese cultuur in volle glorie tot uiting komt. Het zijn verzamelaars met hart voor de kunst. Een tafel vol fruit bij Steffi Lian, cake en thee bij Wen Ming Hong, goede rode wijn en veel schouderklopwerk bij Chen Fa-Guel. Chen Fa-Gual  is bijzonder en snapt mijn sociale sculptuur meteen. Via Siaou-ting Wu ga ik met de bus de stad uit naar Anna Cheng. We dwalen door het dorp en eten Stinky tofu, een lokale lekkernij. Het stinkt inderdaad en het is ook nog smerig. Vervolgens ontmoet ik Lai Wei Yu, met schilderijen en streetart in de buurt van Daan Park. Via Kuo I Chen beland ik in een ander ateliergebouw waar Niu Jun Qiang me in korte tijd alle ateliers laat zien. Wu Chi Tsung is mijn overbuurman, hij vertrekt binnenkort naar Berlijn.

Taipei 20-04-2017

www.artistintheworld.com

Lees (7) Artist in the World

Lees (5) Artist in the World

Lees (4) Artist in the World

Lees (3) Artist in the World

Lees (2) Artist in the World

Lees (1) Artist in the World

Taipei