(5) Artist in de World

Deze week ben ik voor de vierde keer verhuisd in Taipei. Inmiddels woon ik bijna een week in het gastatelier van Polymer, een door kunstenaars gerunde voormalige textielfabriek in het industriële gedeelte van het Beitou district. Wat sfeer en opzet betreft doet het denken aan het ateliergebouw van Kunst & Complex in Rotterdam, waar ik negen jaar geleden mijn Artist In The World reis begon. In 2013 is Polymer door een groep kunstenaars opgericht. Sindsdien is het veranderd in een soort dorp met 20 ateliers en ongeveer 660 m2 tentoonstellingsruimte. Het is een bonte verzameling van mensen die hier werken: schilders, filmmakers, performance kunstenaars, muzikanten, theatermakers, een antiek verzamelaar, een theeavonturier en andere creatieve types. Een inspirerende plek als deze is uniek in zijn soort in Taipei, anders dan bij ons is dit hier nog een grote uitzondering.

De gastvrijheid is bijzonder, zo zou ik graag altijd willen reizen. Omdat de huisvestingskosten onderweg vaak hoog zijn, probeer ik meestal ergens te logeren o.i.d.. Per heeft dat hier voor mij goed geregeld. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik vier weken gratis in dit atelier kan verblijven en bovendien uitgenodigd ben om mee te doen aan het open-atelier weekend

De omschrijving van de ruimte waarin ik verblijf als gastatelier is misschien een beetje teveel van het goede, het is namelijk meer een ruime opbergkast zonder raam. Door mijn verblijf in mijn vorige kleine kamer ben ik hier wel aan gewend, al is hier niet over de verlichting nagedacht en is de aankleding ook nogal primitief. Daar ga ik dus de komende dagen wat aan doen: de ruimte mijn thuis maken door mijn eigen gekkigheid op de muur te schilderen.

Na een week wachten kan ik in Yingge mijn porseleinen bord ophalen. Op dit bord  heb ik een mindmap van mijn eerste week in Taipei getekend, met daarin alle namen van de (tot nu toe) gefotografeerde kunstenaars en de verbindingen die onderling zijn ontstaan. In het midden staat het beeld van een gedraaide Taipei 101: de prachtige, exotische wolkenkrabber die in het centrum van deze stad staat. Het was een mooi moment toen de enthousiaste kunstenaar in het keramiek atelier met een brede lach het bord uit de doos tevoorschijn toverde. Duimen opsteken en foto's maken, zo vieren ze dat hier. Mijn eerste stap in aardewerk smaakt naar meer, dus als ik weer thuis ben snel naar Delft en zien wat daar mogelijk is. Ondertussen koester ik het bord als een kleine schat en probeer het onbeschadigd mee naar huis te nemen.

De afgelopen dagen was het warm in Taipei. Het tempo van mijn tocht wordt hoog gehouden door een enthousiaste Judy. Met een volle agenda in en uit metro's, bussen en taxi's. Even bijkomen in een metro met airco is dan een verademing. Dwars door deze zinderende, hete, drukke stad, die een lust is voor het oog. De hectiek en de verscheidenheid in het straatbeeld is bijzonder. Minuscuul kleine bedrijfjes naast enorme mega stores, primitieven houten huizen naast sjieke appartementen complexen. Die grote verschillen kunnen hier blijkbaar naast elkaar bestaan. Het is ook bijzonder hoeveel mensen je hier aan het werk ziet: in werkplaatsen, ateliers en fabriekjes. Altijd staat de deur open. Niet zoals bij ons, waar iedereen verbannen lijkt naar lelijke, verlaten industrieterreinen.

Natuurlijk heb ik ook weer veel kunstenaars ontmoet en gefotografeerd.

Een hoogtepunt van mijn reis tot nu toe is het Tien-Sheng Pu Sculpture Memorial Museum, waar drie generaties beeldhouwers het gedachtengoed van hun vader TIen-Sheng Pu in ere houden. Het is een indrukwekkende plek in downtown Taipei: een kleine atelier-woning met een perfecte verhouding en prachtig geconstrueerd houtwerk. Het is een ideaal beeldhouwers atelier: ruim, vierkant, hoog en met veel ramen en wordt gevuld met een enorme hoeveelheid bustes van hoogwaardigheidsbekleders en andere beeldhouwwerken. De geschiedenis van de vader wordt met niet aflatend enthousiasme vertelt. Het gaat over zijn ongeneeslijke ziekte en het laatste beeld dat hij maakte van de lerares die haar leven gaf om een kind te redden. Slechts twee maanden voor hij stief, kreeg hij het beeld net af.

Verder deze week via Susan van Soka Art Center Tainan naar Zora Lu (Soka Taipei, een galerie uit het top-tien-must-see-lijstje). Zora stuurt me verder naar Liao Yuan Ju (Fish Art Center). Daar is een bijzondere opening van Kuo Yen Fu die naast kunstschilder ook een beroemde soap-acteur is. De opening is druk bezocht en er is veel pers.

In Taiwan is het gebruikelijk om enorme bloemstukken te schenken bij de opening van een expositie. Op de terugweg naar de metro zie ik prachtige bloemen bij de ingang van een galerie staan. Daar fotografeer ik CEO Koei Shiraishi van de Whitestone galerie. Deze galerie opent vandaag haar nieuwe filiaal in Taipei. Andere locaties zijn Nagano, Tokyo en HongKong. De ingang is ontworpen door architect Kengo Kuma, bekend van het ontwerp dat hij maakte van het Olympische stadion voor Tokyo 2020.

Vervolgens moet ik rennen om curator van het Jut Art Museum, Sean C.S. Hu te fotograferen. Via Tsau Saiau-Yue ga ik vervolgens naar Abe Tsai Yao-Ching. Hij is een master of calligraphy. Al zijn werk formuleert hij in concepten van een jaar: gedichten, tekeningen, stripverhalen. Hij maakt kunst als dagelijks ritueel. Verder laat hij prachtige prints zien waarin hij afdrukken van eeuwenoude Chinese reliëfs combineert met eigen gedichten.

Via SeeArt naar Tosee Art (Michael Chen). Een lange wandeling door Beitou met Lin Yin-Tsung. Vervolgens via林英斌  naar  Ti-Chun Pu, Haw-Ming Pu en Steven Paul.

In Polymer is het makkelijker: fotograferen bij de buren (Tsea Yi-Ji, Tim Budden en Jeng Jundian). Via Chen Chang-Chih naar directrice Wu Hsiu Hzu (New Taipei City Yingge Ceramics Museum). Via Liao Yuan Ju naar de acteur/schilder Kuo Yen Fu in een luxe gebouw in Tamsui. Daar zie ik eindelijk de zee weer, en dat doet een Zeeuw goed (…). Daarna verder in Polymer (Wang Sean en I Chen Kuo).

Kuo I-Chen trakteert me op een duister zwart soepje. Het is voor onderweg, op zoek naar witte muurverf en zwarte gesso. Aan de slag nu...

Taipei, 14-04-2017

www.artistintheworld.com

Lees (7) Artist in the World

Lees (6) Artist in the World

Lees (4) Artist in the World 

Lees (3) Artist in the World

Lees (2) Artist in the World

Lees (1) Artist in the World

 

Pu