(3) Artist in the World

Goes-Azie-Log-Artist-In-The-World-003

Soms heb je hier van die dagen; dan is de lucht strak blauw en schitteren de uitbundige kleuren in het heldere zonlicht. De volgende dag kan het weer koud, nat en grijs zijn. Of als de wind verkeerd staat en de luchtvervuiling uit China deze kant op waait, dan is het erg benauwd en somber. Door die temperatuur verschillen ben ik behoorlijk verkouden geworden en heb ik moeite om het tempo bij te houden. Maar afspraak is afspraak. Daarom  betreed ik na weer een lange dag het zoveelste grauwe ateliergebouw en hijs mezelf zeven verdiepingen omhoog. Eenmaal binnen probeer ik weer vrolijk de ontmoeting aan te gaan. Als het uitdraait op een thee ceremony is dat fijn, die zijn lekker traag en daar kan ik rustig bij wegdommelen. Ik moet dan wel mijn best doen om niet in slaap te vallen. Eerst een lichte Mountain thee, dan de donkere veel sterkere Poor thee om het af te maken.  Onderwijl klinken de heerlijke klanken van oude traditionele Chinese muziek. en realiseer ik me hoe bijzonder het is om zo gastvrij ontvangen te worden, alsof we elkaar al jaren kennen.

 

Tot nu  toe ben ik iedere dag onderweg geweest en heb ik inmiddels bijna veertig ateliers bezocht. Dat is meer dan ik ooit in een eerste week van een reis gedaan heb. Meestal komt een trip langzaam op gang, zijn de eerste ontmoetingen afwachtend en gaat het pas later lopen. Nu heb ik Per en Chang-Chih die mij als professionele gidsen in een hoog tempo door de stad loodsen. Daardoor heb ik nog maar nauwelijks een idee hoe deze stad in elkaar zit. Volgzaam loop ik achter ze aan: met metro’s, treinen, bussen, taxi’s, e-bikes en auto's van vrienden. Ik heb vaak geen idee hoeveel afspraken er in de agenda staan. Druk app-end stellen ze op het laatste moment een programma samen. Het verbaasd me hoe snel dat gaat. Iedereen op elk moment direct beschikbaar, meestal via Facebook dat hier enorm populair is.

Een week vol bijzondere, onverwachte ontmoetingen. In 44gallery tref ik Ryan Su. Hij toont hier zijn zwart-witte schilderijen waarin hij de verschillen tussen Oosterse en Westerse cultuur probeert samen te brengen in wonderlijke taferelen. Mijn project ken hij al enige jaren. Vooral de foto van Luc Tuymans die ik ooit in Antwerpen maakt boeit hem enorm. Volgens hem geeft de foto een schat aan informatie over het kunstenaarschap, die hij tot in detail bestudeert.  De volgende dag ontmoet ik hem weer in de wijk Banqiao in een voormalige militaire slaapzaal die nu dienst doet als atelier. De zaal is opgedeeld in kleinere ruimtes. Ryan laat mij het gebouw zien en introduceert mij bij zijn vrienden Chen Kai-Chih, Chi Ming-Chaing en Yu Shih-Fu. De laatste zit in het donker en werkt aan een prachtige lichtinstallatie met wolken.

Artland Bookstore gaat helaas dicht. Het is een ouderwets familiebedrijf, vijftien jaar geleden nam Jean Tai het over van haar vader. Ik kom hier opvallend veel boeken van onbekende Nederlandse schilders tegen. En wie gaat hier ooit een catalogus van de Prix de Rome kopen? Het zal de geschiedenis zijn die hier van zich doet spreken: vanuit de 17e eeuw toen delen van Formose (huidige Taiwan) in Nederlandse handen was. Maar goed, het is afgelopen, de grote uitverkoop is begonnen. Jean had nog wat bedenkingen over deelname aan Artist In The World, omdat haar bookstore toch niet meer in volle glorie verkeert. Uiteindelijk doet ze toch graag mee.

Mijn eerste toeristische attractie is het Chiang Kai Tjek memorial.  Het is maandagochtend om half negen en ik sta midden op een enorm plein, oftwel: op Democracy Boulevard.  Aan vier zijden wordt het plein omringd door reusachtige Chinese gebouwen: Memorial Hall,  het National Theater en de National Concert Hall en afgesloten door een enorme toegangspoort. Het is wel echt China hier!  Ik ben op zoek naar een interessante plek om Matthew Lien te fotograferen. De foto heeft hij nodig om zich aan te melden voor een muziekwedstrijd. Ik heb hem nog zo gewaarschuwd: zoek een echte portret fotograaf! Maar, het is toch een mooie foto geworden!

Ook mooi Tsai Nian-Jui, die al springend op een trampoline een portret tekent van Bruce Lee. Of de lange bustocht naar Bali District waar ik Cheng-Dao Lee ontmoet. Schilder van wonderlijk realistische taferelen terwijl in de hoek een 3d printer de schilderij lijsten uitprint. Enthousiast neemt hij ons mee naar zijn vriend Tsai Shih- Hung die zijn atelier in pittoresk kleine keet heeft. Weliswaar geheel van golfplaten, het is voorjaar maar nu al bloedheet binnen.

Het atelier van Yen Ye-Chang is een plek waar de sporen op de wand en op de vloer het verhaal van een schildersleven vertellen. Daar liggen de looprichtingen vast. Yen Ye-Cheng is de leraar van Chen Chang-Chih op de National Taiwan University of Arts. Ze hebben elkaar jaren niet gezien en er ontstaat een geanimeerd gesprek tussen de twee. Mij hebben ze daarbij niet nodig, dus ik kan rustig mijn gedachten laten afdwalen en me voorbereiden op de lange autorit naar de  zevende en laatste afspraak van die dag.

Het speelt al lange tijd in mijn gedachten: een tekening op keramiek uit proberen. Tot nu toe is daar nooit iets van terecht gekomen. Tijdens mijn bezoek aan keramiekstad Yingge zag ik kunstenaars prachtige tekeningen op allerlei objecten maken.  Een afspraak om het ook eens uit te proberen is dan snel gemaakt. Zo zit ik uiteindelijk in EZ Paint en teken in een uur of vier een impressie van de eerste week  in Taipei. Het is ook een heel gezellige boel hier. Koffie, thee, soep en allerlei lekker hapjes blijven aangeboden worden en volgende week is het kant en klaar gebakken op te halen. Ik ben benieuwd.

Mijn volgende bestemming is Tainan. Dat is 300 km ten zuiden van Taipei., met de hogesnelheidstrein in een uur bereikbaar.

Lees (7) Artist in the World

Lees (6) Artist in the World

Lees (5) Artist in the World

Lees (4) Artist in the World

Lees (2) Artist in the World

Lees (1) Artist in the World

Taiwan3